Brudstykker af Christian Skovgaard

Brustykker af Christian Skovgaard, 2015. Forlæns. Antal stjerner: 4/5

Hvordan kan man bearbejde sorg og vil smerten nogensinde blive mindre smertefuld?

Skovgaards fortælling om en kvinde, der sørger over sin elskede, er rørende simpel og virkelig interessant. Vi møder kvinden i historiens prolog, hvor hun netop har befundet sig i sengen med sin elskede, da han pludselig dør. Det kommer som et chok og det er det, som hele bogen drejer sig om. Hun når at opfatte nyheden om et stadsarkivs kollaps i Køln og hun begynder at fokusere mere på det end noget andet:

”Hun bed særligt mærke i de reportager, der satte tal på katastrofen: ”to fortsat savnet”, ”18.000 hyldemeter uerstattelige dokumenter begravet under murbrokkerne…”, ”en by har mistet hukommelsen”. Det var, som om det var hendes egen smerte, der blev udmålt i beskrivelser.”

Hun begynder at tilbringe mere og mere tid inde i Marmorkirken og dette er grundet det underjordiske arbejde i forbindelse med en station under kirken. Da hun hørte om kollapset i Køln, sad hun med en model af Marmorkirken i sit køkken og tilknytningen til bygningen er stærk. Hun lægger mærke til landmålerne omkring hende inde i kirken, men hun snakker ikke rigtig med menneskene omkring hende. Til gengæld har besøgene i kirken en lidt anden effekt:

”Landmålerne havde samme virkning på hende som de tildækkede statuer foran kirken. Kirken og alle dens spøgelser blev symbol på hendes tab. Og så længe hun kom her, ville de blive ved med at hjemsøge hende.”

Men hvad kan man gøre for at bearbejde en sorg, der er så dyb på den bedste måde?

Denne korte graphic novel sætter tankerne i gang og det var særligt Skovgaards illustrationer, som denne læser er vild med. Det er en simpel historie om en kvinde, som forsøger at samle brudstykkerne af sit liv sammen efter at hendes elskede dør og det er en historie, som ikke forlader læseren med det samme. Skovgaard fortæller historien rigtig godt og det er bestemt en historie, som kan genlæses mere end én gang. Alt i alt en betagende graphic novel med en vigtig pointe om at bearbejde sorg.

 

    1. Ann-Kristine

      december 23, 2015 at 10:34 pm

      Så lidt. Den var en fornøjelse at læse.

Leave a Reply