Coraline af Neil Gaiman

Coraline af Neil Gaiman, 2009. Høst og Søn. Antal stjerner: 5/5

Findes der 2 identiske verdener og hvis ja, hvilken én er den bedste at befinde sig i?

Denne graphic novel er baseret på en ganske almindelig børnebog af Gaiman, som er blandt de mest populære børnebøger i England. Vores hovedperson er Coraline – en ung pige, som netop er flyttet ind i et gammelt hus med sine forældre. Hun er enebarn og med to travle forældre kan det være lidt kedeligt i sommerferien. For det meste går hun på opdagelse i naturen, men da det en dag ikke er godt vejr at komme ud og lege i, foreslår hendes forældre, at hun udforsker huset. Hun tæller døre og opdager én, som ikke fører nogen steder hen. Men da hun finder en nøgle, og drejer på håndtaget senere hen, leder den hen til en gang:

”Der lugtede koldt og muggent. Det lugtede af noget meget gammelt og meget langsomt.”

Gangen fører hen til en parallel verden, hvor hun har endnu et par forældre, som dog er lidt anderledes. Den anden mor, som hun kaldes, har øjne af store, sorte knapper og hendes anden far ligeså. Hvor hendes egne forældre har meget travlt, så har de andre forældre masser af tid til hende og hendes værelse er meget mere spændende – heriblandt en fuld legetøjskasse og bøger med levende illustrationer. Det eneste, som hun skal gøre for at blive boende her, er dog ikke noget, som hun vil:

””Hvis du vil blive her, er der bare en enkelt lille ting, vi er nødt til at gøre, så du kan blive her altid og for evigt.” De gik ud i køkkenet. På bordet lå en rulle sort sytråd og en lang sølvnål og ved siden af den to store, sorte knapper.”

Men hvor vil man helst være? I en verden, hvor mor og far ikke har tid og man er overladt meget til sig selv eller i en anden verden, hvor anden mor og anden far har tid til én, men hvor man skal have knapper som øjne? Coraline må træffe et valg hurtigere end forventet og må kæmpe en kamp, før bogen er forbi. Gaimans fortælleevner er fantastiske og det er ikke uden grund at denne historie er kendt verden over. Craig Russells illustrationer er strålende og de går fuldstændig hånd i hånd med historien. Den er bestemt ikke for små børn, men fra 9 og opefter, da det med parallelle verdener kan være lidt svært for mindre størrelser.

Alt i alt en fantastisk illustreret graphic novel, som er baseret på en populær engelsk historie og den kan både læses af voksne og store børn.

 

6 Comments

  1. Ann-Kristine

   oktober 31, 2015 at 11:09 am

   Helt bestemt – jeg kan både anbefale den almindelige bog og graphic novel 🙂

 1. Malene H

  oktober 12, 2015 at 2:40 pm

  Åh, ‘Coraline’ er simpelthen bare så god og spændende!

  1. Ann-Kristine

   oktober 31, 2015 at 11:10 am

   Det er den helt bestemt! Jeg overvejer kraftigt at købe bogen, da jeg læste den som e-bog. 🙂

 2. Rikke Simonsen

  oktober 12, 2015 at 8:02 pm

  Hvor dejligt at du kunne lide den! 😀

  1. Ann-Kristine

   oktober 31, 2015 at 11:10 am

   Jeg var lidt skeptisk, da jeg havde læst “Black Orchid”, som ikke var så fantastisk. Men nu glæder jeg mig til at læse mere af ham 🙂

Leave a Reply