The house of wisdom af Florence Parry Heide & Judith Heide Gilliland

The House of Wisdom af Florence Parry Heide & Judith Heide Gilliland, 1999. DK Publishing. Antal stjerner: 4/5

Hvordan bliver man en klog mand og hvordan kan man finde sin egen identitet gennem visdom?

Heide og Gilliland har med ”The House of Wisdom” skabt en forunderlig historie om hvordan viden påvirker os. De bringer os tilbage til en tid, hvor jeg selv kunne have set Aladdin gå rundt i gaderne og hvor Baghdad er styret af et kalifat. Det er kalifatet som sætter etableringen af et hus med visdom i gang:

”The House of Wisdom became like a beacon, drawing to itself a thousand scholars from all over the world. They came to read the precious books, books that had been written in languages and alphabets that only scholars could read: ancient Greek and Syriac, Persian and Sanskrit. Once the scholars had translated these books into Arabic, everyone could read them and share their ideas.”

Vi følger en dreng, som bor i Baghdad. Drengen hedder Ishaq og han beslutter sig for, at han en dag vil være ligeså lærd som hans far, der nærmest sidder begravet i bøger hver dag. Da han bliver ældre, drager han ud for at indsamle bøger til denne fantastiske bygning, og undervejs stopper de i Athen:

”In Athens he walked the streets that Aristotle had once walked. He thought of Aristotle surrounded by students. For a moment he imagined he was one of them, and felt a quickening in his mind. Maybe the ideas they shared, the excitement they felt, could reach across time.”

Jeg faldt selv over denne bog en dag, hvor jeg søgte på Google om bøger, der handlede om biblioteker. Denne er ikke så kendt igen i Danmark og det er ærgerligt, da både voksne og børn kan få en del ud af at læse denne bog. Det er nærmest en kærlighedserklæring til viden verden over og til hvordan bøger kan være med til at udvikle individet og finde vej frem. Illustrationerne er af Mary Grandpré og det er en fornøjelse at bladre igennem denne billedbog – også som voksen. Historien er dragende og overstået på en aften – dog bliver historien i sindet i længere tid og jeg vil helt klart anbefale denne bog til både store og små (og især bognørder).

Leave a Reply