Ikonen af Nina Vad Holtum

Ikonen af Nina Vad Holtum, 2014. Anmeldereksemplar fra Clausen Publishing. Antal stjerner: 4/5 

Er det endnu muligt at finde ukendte ikoner fra den russiske kongefamilie og hvor hårdt kan det være at acceptere en skilsmisse, når nu manden har fundet en anden?

Denne bog er Vad Holtums debut og det er tydeligt at hun personligt er meget interesseret i kunst. Hovedpersonen i denne bog arbejder nemlig med restaurering af gamle ikoner og hun har en forkærlighed for de russiske. Hendes navn er Lærke Lind og til sit fag er hun en af Danmarks bedste. Hun har været med til at afsløre et stort falskneri sammen med en tidligere studiekammerat og nu skal hun undersøge hvorvidt et ikon, som den danske prins har fået fat i, er ægte. Hendes privatliv er derudover pludselig blevet mere kompliceret end nogensinde før, da hendes mand vil skilles og deres søn står midt i det hele. Lærke forsøger at få ham tilbage, men han har fundet en ny, som han tager på ferier med og cykler rundt i København med. Ting, som manden aldrig eller sjældent gjorde sammen med hende de senere år. Hun falder tilfældigvis over en gruppe nyskilte kvinder, og her finder hun forståelse i en grad, som hun aldrig rigtig kan finde hos sin familie. Men tilbage til ikonet, som er hvad det meste handler om og hun opdager sit talent for detaljerne medens hun endnu er gymnasieelev:

“ Da jeg nåede frem til fotografierne af nogle af hans mest berømte arbejder, begyndte jeg skiftevis at se på fotografierne og på ikonen. De to mænd ænsede mig ikke, men pludselig hørte jeg mig selv sige: >>Jeg tror ikke det er ham, han maler altid fingrene lidt mere bøjede, og hans baggrundsmaling på ansigterne er lysere og mere gennemsigtig.<<”

Hun fik ret og for os som læsere er det tydeligt at se hvor grundig hun er – både når det gælder blanding af pigmenter og belysning under arbejdet. Prinsen har langt fra den store viden, som hun har og hun bliver hurtigt uvurderlig. For at undersøge hvor ikonen egentlig kommer fra, beslutter de sig for at tale med den tidligere ejer, som bor i Prag. Et mord finder sted og pludselig føler Lærke sig forfulgt tilbage i Danmark. Men hvem er efter hende?

Denne bog er fuld af overraskelser og lige når man tror, at man har styr på hvad Lærke tænker, overrasker hun én. Holtum skriver utrolig godt og jeg håber, at der kommer en fortsættelse med Lærke i hovedrollen. Hun mindede mig om Robert Langdon fra Da Vinci Mysteriet og det er ikke til at vide hvad der sker på næste side.

Alt i alt en rigtig god spændingsroman med et interessant omdrejningspunkt og det er bestemt ikke den sidste af Holtum, som jeg vil læse fremover. Hun skal blot lige få udgivet nogle flere.

Leave a Reply