Dropsie Avenue af Will Eisner

Dropsie Avenue af Will Eisner, 1995. Bogfabrikken. Opr. engelsk med samme titel. Antal stjerner: 4/5

Hvordan bliver en gade ændret gennem tiden, når folk flytter til og fra denne? Will Eisner har forsøgt at give et svar på dette spørgsmål ved hjælp af den skønne tegneserie om Dropsie Avenue, som er en gade i South Bronx, NYC, USA.

Dropsie Avenues historie starter for alvor omkring 1870, hvor de første huse bliver bygget. Dropsierne bor endnu på deres gård en tid efter en familietragedie og det er deres familienavn, som avenuen får sit navn fra. I starten boede der hollændere (hvilket Dropsie-familien var) og denne historie starter kort efter der er kommet englændere til kvarteret. Irerne kommer til og dette bliver starten på et fint kvarter med store huse og selskaber, men dette varer ikke længe og prostitution er ikke langt væk fra kvarteret. Efterhånden som årene går, ændres bygninger i forhold til samfundets krav, men mrs. Shephard står fast, når det gælder hendes grund. Hendes handicappede elsker den have de har og har gode minder herfra. Dette høres der om senere i historien, da kvarteret ikke har det nemmeste liv.

Udover de flotte tegninger af Eisner så findes der også gode citater heri, som kan gøre læseren lidt eftertænksom. Dette ses blandt andet på side 139, hvor jøden Abie, der er vokset op på Dropsie, siger: “Det kan være at sådan et kvarter har et livsforløb… Ligesom mennesker!”. Bygninger falder og genopstår med nye ejere og Eisner viser disse mange skift på en dejlig overskuelig måde for læserne.
Før jeg fandt denne tegneserie på biblioteket, havde jeg aldrig hørt om Will Eisner, men dette er bestemt ikke sidste bog, som jeg vil finde vej til efter denne læsning. Jeg kan bedst anbefale den til voksne, da der er utrolig mange referencer til diverse krige og det kræver et kendskab til begivenheders rækkefølge, da der desværre ikke findes så mange årstal i dette værk.

Alt i alt en rigtig god tegneserie og som læser tænker man lidt over de miljøer man har boet i og især hvordan disse har været før i tiden.

Leave a Reply