Drengen der ville redde julemanden fra at blive skåret i skiver af Jesper Wung-Sung

Drengen der ville redde julemanden fra at blive skåret i skiver af Jesper Wung-Sung, 2018. Høst & Søn. Illustreret af Lasse B. Weinreich. Antal stjerner: 4/5

Hvad kan der ske, når en au pair flytter ind hos en dansk familie 1.december og har hun mon skumle planer, denne au pair ved navn Marivuda? 

Kajs forældre har altid travlt og da begge skal aflevere store og vigtige rapporter inden jul, ja, så har de sørget for, at en au pair skal tage sig af Kaj og hans lillebror i december måned. Marivuda skal nemlig hjælpe med at få drengene i julestemning, men det er ikke helt så nemt. Kaj er mere optaget af at finde ud af, hvem hun egentlig er og når han ikke funderer over det, så tænker han på det der krybbespil ovre i skolen, hvor han spiller Josef og det er ikke hvem som helst, der spiller Maria. Det er nemlig Gerda: 

“Det var det bedste ved hele krybbespillet: Når Gerda – altså Maria – skulle føde, og han skulle sidde på knæ ved siden af hende med én hånd på hendes skulder og én hånd på hendes pande. 

Det værste ved krybbespillet var til gengæld, at lige efter hun havde født, så væltede det ind med mennesker og får. Det var som at forsøge at holde en romantisk date på en banegård. Stalden var straks som et fyldt fodboldstadion. Det vrimlede med hyrder og vise mænd, der samlede sig om Maria og Jesusbarnet, mens Josef blev glemt, som den ligegyldige papfar han var. 

Derfor gjorde Kaj alt for at trække fødslen ud. Han havde luret, at det var smart at komme med input til scenen som en rigtig skuespiller. 

“Stop et øjeblik!” sagde han og standsede får, hyrder og vise mænd  i regnslag, der kom rendende fra den anden side af salen. 

“Det går altså ikke!” sagde Kaj, mens han overvejede, hvad det kunne være, som ikke gik. 

“Det går da fint, Kaj,” sagde Klasse-Lasse, der var stykkets instruktør. 

“Nej, det går altså ikke!” gentog Kaj. “Fordi… formedelst… fordi… Jesusbarnet har blå øjne!”

Han pegede på Gerda og så på sig selv. 

“Gerda har brune øjne, og jeg har brune øjne og derfor vil… ville.. vores barn også få brune øjne.” “

Heldigvis er Kaj fuld af gode idéer og han forsøger at sy en dukke på en symaskine. Den ligner dog mere Conrad Ørevoks, som er efter Kaj ovre i skolen, men den minder også lidt om den der dukke, som Kaj stødte på, da han var nede og lege detektiv på Marivudas værelse, da hun ikke var hjemme. Der er et eller andet lidt mærkeligt ved hende, hvis du spørger Kaj og selvom hun virkelig forsøger at få de to brødre i julehumør ved at bygge snemænd og fælde et juletræ, så spekulerer Kaj virkelig meget over hvorfor hun er havnet hos dem og hvorfor hun har fotografier af børn stående: 

“”Kaj sneg sig ned i kælderen. Han havde i flere dage spekuleret over den underlige dukke, han havde set under Marivudas dyne. Han havde søgt på “weird dolls”, og hans hjerte havde løbet spidsrod i brystet, da han var endt på en side med voodoodukker. Selvfølgelig: Marivuda var ved at lave en voodoodukke af julemanden! Kaj læste, at voodoodukker ofte kun virkede, hvis man ikke var alt for langt fra offeret. Var det derfor, hun rejste mod nord? Fordi det endnu ikke var lykkedes helt at gøre det af med julemanden? Kaj så for sig, hvordan julemanden holdt sig om maven. Julemanden, der mumlede: Jeg har ikke godt af alle de grøntsager. Kaj lagde dukken ned på Marivudas seng og skyndte sig ud igen.” 

Men hvorfor har Marivuda sådan en mærkelig dukke og hvordan er julestemning mon hjemme hos Kaj og hans familie, når det bliver juleaften? 

Denne her børnebog er nok en af de mest skrupskøre, som jeg længe er stødt på. Altså titlen alene siger det meste og selvom det umiddelbart virker som en helt almindelig julebog med et kapitel for hver decemberdag op til juleaften, så er det langt fra en helt almindelig julebog. Wung-Sung er virkelig i sit es og Lasse B. Weinreichs illustrationer passer helt perfekt til det her lidt morbide man indimellem støder på i bogen. Hvis du kan lide bøgerne om zombien Zam og flere af Wung-Sungs sådan lidt skæve karakterer, så er jeg sikker på, at du vil blive godt underholdt af historien om Kaj, Marivuda og alle de andre. 

Alt i alt en virkelig underholdende julekalenderbog om Kaj, der har hovedet fuld af gode idéer, når det gælder familiens au pair og hvorfor hun er der, men hvem ved, måske er der en helt særlig grund til alt det hun gør for Kaj og hans familie og måske bliver det en ganske særlig jul for dem alle.

Leave a Reply