Anne Franks Dagbog: Graphic Diary af Ari Folman og David Polonsky

Anne Franks Dagbog: Graphic Diary af Ari Folman og David Polonsky, 2019. Lindhardt og Ringhof. Opr. udgivet som Anne Frank’s Diary i 2018. Oversat af Karsten Nielsen. Antal stjerner: 5/5

Hvem var Anne Frank egentlig og hvordan var hendes liv i skjul egentlig? 

Første gang vi møder Anne Frank er på hendes fødselsdag, hvor hun fylder 13 år og en af dagens fødselsdagsgaver er en ganske særlig dagbog. Anne mangler en rigtig tæt veninde og hun beslutter sig for at betro sig til dagbogen, som hun kalder for Kitty. På dette tidspunkt bor Anne sammen med sin familie i Amsterdam, men hendes liv begyndte faktisk i Tyskland. Men i løbet af 1930’erne fik tyskerne mere magt i Tyskland og det blev svært for Anne og hendes familie at bo der, for de er jøder. De flyttede så til Holland, hvor livet var mere frit til at begynde med, men så besatte nazisterne Holland og alt ændrede sig lidt ad gangen: 

“Min kære Kitty, 

Det er stegende hedt. Alle puster og stønner, men selv om jeg er ved at smelte, er jeg nødt til at gå til alting. Først nu går det op for mig, hvor behageligt det er at køre med sporvogn, men vi jøder har ikke længere lov til at nyde den luksus, vi har bare at stille os tilfreds med vores to ben. Der findes stadig flinke mennesker, og færgemanden ved Jozef Israëlskade sejlede os uden videre over. Det er ikke hollændernes skyld, at vi jøder har det så hårdt.” 

Ikke længe efter kommer der spærretid for jøderne og familien begynder at flytte nogle af deres ting ud i en hule i skoven, for ellers kan det være at nazisterne beslaglægger tingene. Men da situationen bliver værre, lader familien som om at de flygter til Schweiz, men i virkeligheden gemmer de sig i en lejlighed bag en svingreol i den bygning, hvor hendes fars firma var. Familien Frank er ikke den eneste familie, som bor i Baghuset, som lejligheden bliver kaldt. Det er ikke helt nemt at bo så mange under de vilkår, men de har mulighed for at holde sig lidt opdateret, da de både hører radio og Annes fars kolleger fortæller om verden udenfor: 

“Fredag den 9.oktober 1942

I dag kom Miep med en forfærdelig nyhed fra den virkelige verden, nemlig at hun så sin nabo blive ført væk af Gestapo, uden at hun kunne forhindre det. 

Senere mødte hun en mand, der var flygtet fra en koncentrationslejr. Da Miep spurgte til hendes nabo, sagde han, at hun sandsynligvis var blevet fragtet til Westerbork i en kreaturvogn. 

Westerbork må være et rædselsfuldt sted. Folk får næsten ingenting at spise og endnu mindre at drikker, fordi der kun er vand en time om dagen. Desuden deles flere tusind mennesker om kun ét toilet og én vask… Vi regner med, at de fleste mennesker i de lejre, som ligger langt væk, bliver slået ihjel. Den engelske radio siger, de bliver gasset. Måske er det den hurtigste måde at dø på.” 

Men hvad skete der med familien Frank og med den verden, som de måtte gemme sig for i Baghuset?

Jeg er altid lidt spændt på hvordan kendte livshistorier bliver, når de bliver til graphic novels, men denne her af Folman og Polonsky overraskede mig i den grad. Og på den gode måde. Jeg er helt vild med den måde, som Polonsky illustrerer Anne og hendes liv på og ikke mindst den verden, som de lever i og den verden, som de er nødt til at gemme sig for. Og på samme tid gør denne graphic novel at Annes gamle dagbog fra krigen bliver tidssvarende. Alt i alt en tankevækkende graphic novel om den verdensberømte Anne Frank, der kan læses fra omkring 12 år og opefter for udover at det er en livshistorie om et liv i Amsterdam under 2.verdenskrig, så er det en historie om at vokse op, drømme om fremtiden og finde ud af, hvem man er og hvad man vil være, hvis livet blev normalt igen en dag. 

Ekstra info: Ovre på Netflix kan man netop nu se dokumentaren ‘Anne Frank: Parallel Stories’, hvor Helen Mirren fortæller om Anne og så er der historier fra Holocaust-overlevere. Der er en trailer på YouTube her  og en anmeldelse af udsendelsen ovre på The Guardian lige her

Leave a Reply