3 bøger, 1 forfatter: Jesper Wung-Sung

Indimellem forsøger jeg at dykke lidt ned i forfatterskaber og derfor har jeg længe gået og tænkt på, hvordan man kunne samle anmeldelser af bøger af samme forfatter, så at man kunne anmelde dem på én gang istedet for flere anmeldelser over kort tid. Derfor har jeg nu fundet på det her nye koncept (for mit vedkommende i hvert fald) og fremover vil jeg indimellem samle 3 bøger af samme forfatter i det samme indlæg med lidt kortere anmeldelser end normalt og de første bliver de her bøger af Jesper Wung-Sung, der stammer fra 3 forskellige opstillinger på biblioteket, men som alligevel passer sammen på en eller anden måde (udover det åbenlyse selvfølgelig).

Den hvide kanin og den sorte hat af Jesper Wung-Sung og Anna Margrethe Kjærgaard, 2016. Høst & Søn. Antal stjerner: 4/5

Hvad vil der ske med kaninen K, der har levet i en tryllekunstners sorte hat, da tryllekunstneren dør og er det overhovedet muligt for den at finde en ny plads i en anden hat?

Kaninen K behøver kun 4 ting, nemlig en helt speciel trylleremse, at blive løftet i ørerne, masser af lys på en scene og ikke mindst det bifald, som den plejer at høre fra publikum. Men en dag er der pludselig ingen af delene, for tryllekunstneren bevæger sig ikke og K kan heller ikke komme ind i hatten til trods for at den siger trylleremsen. Efter et par dage hopper K videre ud i verden, for den må finde et sted at være og høre til, men det er ikke så nemt. K støder på mange hatte, men det er ikke alle hatteejere, som er lige glade for at få en kanin i hatten. Hos dronningen jages K ud af de kongelige gemakker, for hun tror, at K er et skadedyr, men måske er den næste på K’s vej:

“En mindre men helt passende hat fandt den i parken. Den sad ikke på hovedet af en dronning, og der var ingen soldater i nærheden. Den sad på hovedet af en ung mand, der sad i skrædderstilling med en bog i skødet. 

“Det kan vist ikke blive mere fredeligt,” tænkte K og hoppede nærmere.

“Må jeg bo i din hat?” spurgte K.

“Er du skingrende sindssyg, mand!?” råbte den unge mand. “Så tror folk, jeg er så usej at få med pels eller ikke kan finde ud af at være top-sej helt alene! Måske hvis du havde haft prikker eller et super-sejt logo på ørerne! Hop ad H til!”

Den unge mand jagtede K svingende med bogen. K hoppede ind under nogle buske, og den unge mand gik tilbage og satte sig i skrædderstilling med sin bog i skødet.” 

Men hvor kan K så finde en hat, som er til at bo i og hvad gør man, når man spørger og spørger, men aldrig får et svar?

Denne billedbog af Kjærgaard og Wung-Sung er en af de eftertænksomme slags, som både børn og voksne kan se sig selv i. Kaninen K rejser ud i verden for at finde ud af, hvor den hører til henne og den er fuld af Kjærsgaards smukke illustrationer. Det er noget af en færd, som K begiver sig ud på og det er aldrig rigtig til at vide, hvad der sker på den næste side, men som læser håber man hele tiden, at det endelig lykkedes K at finde den helt perfekte hat. Alt i alt en meningsfyldt billedbog om kaninen K, der mister sin sædvanlige plads i verden og som må finde ud af, om der er en anden plads til den og hvis der er, hvor den så er henne.


Hullet i kloden af Jesper Wung-Sung og Mikkel Straarup Møller, 2019. Gyldendal. Antal stjerner: 4/5

Hvad sker der, hvis man graver et hul i haven og hvordan lever de egentlig i Kina?

Brødrene Jeppe og Jacob har fået en ganske brilliant idé, da de en dag spiser en is på vej hjem fra købmanden. De to drenge er lidt kinesere, da deres tipoldefar er fra Kina og da Kina er på den anden side af jorden, må det jo være muligt at grave sig igennem jorden. Det er dog ikke helt så let at grave sådan en stort hul, men så er det godt, at de er to, for så kan de jo snakke om hvad de kan opleve, når de engang kommer til Kina:

“-Glæd dig, til du kommer til Kina, siger Jeppe. – Her er alt jo omvendt. I Kina koster det penge at få lov til at lave lektier, mens alt slik er ganske gratis. 

Det er, som om Jacob får ekstra energi til at grave ved tanken om alt det gratis slik, der venter i KIna.

– Er (is-smiley red.) også gratis? spørger han.

– Ganske gratis, svarer Jeppe.
– Men det koster rigtig mange penge at få lov til at slå græs.

Det kan Jacob godt leve med, og de to drenge graver videre.” 

Men hvad kan der ske, når det er blevet mørkt og det er svært at se hullet i haven?

Denne bog er en del af serien ‘Hul igennem’ som er multimodale fortællinger til indskolingen og den egner sig både til selvlæsning og til højtlæsning. Wung-Sungs ord om Jeppe og Jacob og Straarup Møllers humoristiske illustrationer passer virkelig godt sammen og jeg krydser fingre for at det ikke er sidste gang, at de to udgiver en bog sammen. Alt i alt en skør historie om Jeppe og Jacob, der virkelig gerne vil grave sig ned til Kina, men det er ikke så nemt, som det lyder, men heldigvis er der andre ting der kan ske, når man graver et hul i haven.


Lynkineser af Jesper Wung-Sung og Rasmus Meisler, 2017. Dansklærerforeningens Forlag. Antal stjerner: 5/5

Hvad kan der ske, når man vokser op i Danmark, men har et efternavn som Wung-Sung og hvordan finder man ud af, hvad man egentlig har lyst til at lave som voksen?

I byen Marstal på Ærø vokser en dreng op med det usædvanlige efternavn Wung-Sung, som stammer fra hans kinesiske oldefar, der engang sejlede til Danmark og fandt sin Ingeborg. Drengen i Marstal hedder Jesper til fornavn og efter en stille og rolig start på livet i nærheden af bedsteforældrene på Ærø, flytter familien pludselig til Texas, da Jesper er 7 år. Et sted hvor alt er større, endda også varmen og så er der fjernsyn hele døgnet rundt. Men der er også noget andet i Texas, som gjorde et stort indtryk på den danske dreng:

“Jeg fandt ud af, at det var en dansker, der havde været med til at tegne flaget. Han hed Charles Zancho og var født i Randers. Han har sikkert været en fattig bonde, der rejste til Amerika i håb om et kunne få sig et lille stykke jord og leve bedre som landmand. Det lykkedes vist aldrig. Han endte i hvert fald sine dage ved Slaget ved Alamo.

Vi tog til San Antonio for at se resterne af fortet Alamo, hvor 189 mand kæmpede i 13 dage mod op mod 5000 mexicanere. Skulle Texas være en del af USA eller Mexico? Alle 189 mand blev dræbt, men de havde holdt ud så længe, at USA havde fået en større hær på plads, der efterfølgende fordrev mexicanerne fra Texas, og derfor er Texas i dag en del af USA. Den mest berømte mand, der døde ved Alamo, var Davy Crockett. Jeg fik en vaskebjørnshue magen til Crocketts i gavebutikken. Remember The Alamo stod der på souvenirs og skilte. Jeg var 8 år, da jeg så The Alamo første gang, og har aldrig glemt det.” 

Men hvordan er det at bo et helt andet sted end Ærø og hvordan er det at vende tilbage til en helt anden tilværelse i Danmark?

I denne bog fortæller Wung-Sung om hans liv indtil videre og det er virkelig interessant både at læse om årene som barn på Ærø, tiden i Texas og ikke mindst ungdommen og overvejelser om fremtiden. Bogen er rigt illustreret af Meisler, hvis streg passer utrolig godt til Wung-Sungs ord (som i kan se eksempler på herunder) og den kan læses fra 10 år og opefter. Alt i alt en interessant historie om drengen Jesper, der ikke er helt som de andre og da bagsidetekstens sidste linjer opsummerer bogen meget godt, bringer jeg dem herunder:

“Siden følger en historie, som handler om ikke altid at passe ind i systemerne, men være sikker på det hjertet falder for og at holde fast i det.” 

Leave a Reply