Skal du læse julekalenderbøger i december?

I dag er det endelig 1.december og nøj, hvor har jeg glædet mig til at julehygge og læse julehistorier. Faktisk har jeg glædet mig lige siden at vi begyndte at finde bøger frem til udlån på arbejdet og især efter at jeg så selv begyndte at låne nogle stykker med hjem. Det var faktisk allerede tilbage i oktober (og jeg svarede kækt følgende, da min kollega spurgte ind til lån af julebøger: “Det er vel oktober”). Men så har der været travlt både med arbejde og med weekendplaner (heriblandt 3 dage på Bogforum), men nu har jeg endelig fået taget nogle billeder af de julekalenderbøger, som jeg har fundet frem samt en ekstra, men det er fordi at der også er endnu et indlæg med julebøger på vej.

Tidsnød og regnvejr er desuden årsagen til at billederne er taget indendørs, men jeg er helt sikker på, at jeg ikke er den eneste bogblogger, der har lidt bogbilledeproblemer for tiden. Nogle af bøgerne kender i helt sikkert, andre er meget nye, men der er lidt for enhver og jeg glæder mig som et lille barn til at komme i gang med at læse alt det, som jeg kan nå. Jeg har i går fået set første afsnit af ‘Alletiders Jul’ på og så snart at den julekalender er set færdig, så går jeg i gang med ‘Alletiders Nisse’ som jeg har set utrolig mange gange på vhs som barn. Men her er altså et par kalenderbøger og en ekstra og så håber jeg, at i får en rigtig hyggelig december 🙂

‘Det første juleeventyr’ af Bent Haller har jeg læst de sidste par år og det er en skøn lille historie, der foregår oppe på Grønland. Det er to små sider hver dag, og den er fuld af fine illustrationer af Mads Themberg. Hvis du tænker, at du har hørt navnet Bent Haller før, så er det fordi at det er forfatteren bag bøger som ‘Silke’, ‘Abelone på Bangsbo’ og ‘Kaskelotternes sang’ (sidstnævnte læste jeg i eftersommeren og den kan jeg varmt anbefale til store og små). Jeg har faktisk tidligere anmeldt den her på bloggen lige her og glæder mig til at læse i den igen i morgen.

Denne her af Gaarder er også en af dem, som jeg bliver ved med at vende tilbage til. Jeg læser den norske udgave, men den er også udgivet på dansk i starten af 1990’erne. Denne udgave er illustreret af Stella East og den handler om en dreng, der får fat i en helt speciel julekalender, hvor der er billeder og en lille tekst dumper ud fra den, så snart han åbner en låge. Ligesom Hallers bog så har jeg tidligere anmeldt den her på bloggen lige her.

Men det er ikke alt ved julen, som er hyggeligt og rart. Det får man hurtigt fornemmelsen af, når man åbner ‘Julebestiariet’ af Bødker og Mortensen. Der er mange uhyggelige skabninger ude i verden og her kan man hver dag læse om et nyt et af slagsen. Lad os bare konstatere en ting om denne bog: Der er flere steder i verden, hvor jeg ikke tør at bo i vinterhalvåret efter at have læst denne bog. Jeg har tidligere anmeldt den herovre og det er også en af dem, som jeg har hevet frem i december de sidste par år. Faktisk lige siden at den udkom 🙂

Så er der et par julekalenderbøger, der er baseret på julekalendere, der har kørt i tv. Sammen med Pyrus er de her to blandt mine favoritter (mine forældre fortæller indimellem om strandture om sommere hvor min bror og jeg insisterede på at høre sangene med Nissebanden) og jeg har ikke tal på hvor mange gange at jeg hørte Bamses sang om ‘Muligvisvej’, den tossede ‘Flødebolleræs’ og ikke mindst Lassen-Kahlkes ‘En dag i december’. Men nu lidt om bøgerne. Der findes faktisk forskellige udgaver af den med Nissebanden. Denne her er skrevet af Jesper Klein (som julenørderne måske bedst kender som Bertramsen i filmene med Pyris) og den er illustreret af Susanna Hartmann. Flemming Jensen , også kendt som Lunte, står bag en bog baseret på ‘Nissebanden i Grønland’ og den er fra 2011. Jeg er ret spændt på at se hvordan den er i forhold til julekalenderen og også fordi jeg ellers ikke har læst noget af Jesper Klein.
Brødrene Mortensens jul er baseret på Bjarne Reuters bog fra 1979, der dengang havde titlen ‘Børnenes Julekalender’. Reuter er også forfatteren bag historierne om kaptajn Bimse, Buster Oregon Mortensen og en hel masse andre bøger. Det er flere år siden at jeg sidst har fået læst bogen eller set julekalenderen om Wilhelm, Hugo, Kaffe Hanne og alle de andre.

‘Jul på slottet’ er en af de der julekalendere, som jeg faktisk aldrig har fået set, men jeg har altid hørt mange gode ting om den og da jeg så faldt over bogen i en genbrugsbutik for nylig, tænkte jeg, at nu måtte jeg hellere se at få læst den og så er den illustreret af Bodil Carstensen. Det var i samme butik at jeg fandt ‘Julens Helte’ af Marianne Iben Hansen, som jeg hørte læse ‘Lille Frøken Pingelpot’ op her i efteråret til en konference om børnelitteratur. Det var virkelig interessant og faktisk lånte jeg bogen med hjem et par dage efter (og havde omkvædet i bogen på hjernen i flere dage). Jeg er ikke tidligere stødt på hendes julekalenderbog, der er illustreret af Jeanette Brandt. Kender i de her bøger egentlig og har i mon set ‘Jul på slottet’, da i var yngre?

De her to er blandt de nyeste i bunken og ‘Olympia i Underbyen’ er først lige kommet ud på bibliotekerne. Det var nemlig på arbejdet, at jeg stødte på den og jeg glæder mig til at se hvad Bødker har fundet på denne gang. Illustrationerne er lavet af Peter Bay Alexandersen, som også har illustreret et par af Kim Leines bøger, nemlig ‘Skovpigen Skærv’ og ‘Pigen der kunne tale med hunde’. Wung-Sungs ‘Drengen der ville redde julemanden fra at blive skåret i skiver’ hørte jeg allerede om sidste år, da Wung-Sung læste op fra den til et foredrag nede på biblioteket i Haslev i november og det er en af de skøreste titler, som jeg nogensinde er stødt på. Dn er illustreret af Lasse B. Weinreich, der også står bag illustrationerne til bogserien ‘Bækager Boldklub’.

Og så kommer vi til den bog, der egentlig ikke er en julekalenderbog, men som jeg alligevel har lagt i bunken. Det er en bog med kapitler og derfor tænkte jeg, at den var mere passende i dette indlæg end i det kommende indlæg om billedbøger. ‘Snemanden’ af Morpugo er inspireret af Raymond Briggs’ bog med samme titel, der første gang blev udgivet tilbage i 1978 uden tekst og som et par år senere blev filmatiseret. Jeg har endnu ikke læst noget af Morpugo, men jeg er tit stødt på navnet, når jeg har kigget på især engelske børnebøger. Han står blandt andet bag ‘War Horse’ og ‘Kensuke’s Kingdom’ og jeg glæder mig til at læse om drengen Jacob og hans snemand. Denne udgave er i øvrigt også helt ny og illustreret af Robin Shaw.

Denne her lånte jeg på biblioteket i foråret og ja, jeg læste en julekalenderbog et par måneder efter jul. Og da jeg så stødte på den ude på Bogforum, vidste jeg med det samme, at den måtte jeg købe med hjem. Men altså. Se de illustrationer! ‘Snesøsteren’ er skrevet af Maja Lunde og illustreret af Lisa Aisato (som jeg tidligere har lavet et indlæg om herovre). Det er en af de der bøger, som får selv voksne til at fælde en tåre eller tre for det er sådan en smuk historie. Den handler om Julian, der møder den jævnaldrende Hedvig, som sætter lidt lys på en ellers grå jul. Men der er et eller andet mystisk over Hedvig og hendes liv, som Julian ikke helt kan sætte fingeren på. Det er ikke en historie til de helt små børn, men den egner sig helt bestemt til oplæsning, for der er også vigtige emner, som forældre og børn kan snakke om undervejs.

Leave a Reply