Duftapoteket – Der er en hemmelighed i luften af Anna Ruhe

Duftapoteket – Der er en hemmelighed i luften af Anna Ruhe, 2019. Anmeldereksemplar fra Straarup & Co. Opr. udgivet på tysk som Die Duftapotheke i 2018. Antal stjerner: 5/5
Hvorfor er der sådan en sær lugt i det hus, som Luzie og hendes familie netop er flyttet ind i og kan selv en lille flaske indeholde noget meget farligt?
Luzie, hendes lillebror Benno og hendes forældre er flyttet ind i et gammelt hus i en lille by, som der lige umiddelbart er meget rolig, men når man er teenager som Luzie, så betyder roligt egentlig kedeligt. Efter den første nat i huset tilbyder Luzie at hente morgenbrød og her møder hun nabodrengene Mats og Leon, og så snart hun fortæller dem, hvilket hus hun kommer fra, får hun en mærkelig fornemmelse, for drengene kalder nemlig Villa Evie for en gyservilla. Da Mats vover sig hen til huset for at finde ud af mere næste dag, fortæller han Luzie alt hvad han har hørt om huset og det er bestemt ikke så lidt:

“Hans mørke øjne så fast på mig, og så sænkede han stemmen.

“Der var engang nogen henne i skolen, der sagde, at villaen har været skjulested for et hemmeligt forbund. En eller anden alkymist-orden, der i al hemmelighed mødtes for at brygge giftige plantedrikke. Andre siger, at en troldmand har sendt farlige trylledrikke til hele verden fra villaen, og derfor hviler der en forbandelse over den. Nogle tror endda, at det spøger i huset og sådan noget vrøvl. Hele byen.. alle her kender uhyggelige historier om Villa Evie. Ingen ud over jer ville frivilligt flytte ind i det hus. Om så fru van Velden havde foræret det væk.”

Jeg måbede. Var det det, Mats’ bror havde ment med ‘“gyservilla”? Skulle det virkelig spøge her? Det lød totalt åndssvagt.”

Luzie må dog hurtigt indse, at huset ikke er helt almindeligt og det er gartneren Willem og fru van Velden heller ikke og det er dem, som sørger for at alt er som det skal være på grunden. Sammen med Mats og Benno begynder hun at undersøge huset. Oppe på loftet støder de på gamle breve, en tom duftflakon og tøj fra gamle dage, men der er lidt nogle ting, som de støder på deroppe, der er lidt sære. Og så er der et væksthus ude i haven, som har en mystisk globus stående og en dør, som er gemt lidt væk, men da de kravler ind ad døren, opdager de et hemmeligt rum:


“Vi havde svært ved at tro vores egne øjne. Alle vægge var dækkede af blankpolerede træreoler. Der var smukt udskårne blomster, planter og ranker på hylderne – nøjagtigt som på trappegelænderet i Villa Evie. i reolerne stod glasflakoner på rad og række i alle mulige forskellige former og farver. Imellem dem var der kasser og skuffer med skinnende krystaller og mineraler. Fra hele sten til fint pulver. Alt.
Oven over os flammede glaslampen så varmt som solen. Jeg glemte fuldkommen, at jeg befandt mig neden under væksthuset, altså under jorden. Lidt efter lidt turde jeg vove mig fremad skridt for skridt. Sådan må Ali Babe have følt, da han trådte ind i den hemmelige røverhule fuld af glitrende genstande.
Det var altså herfra, lugten i Villa Evie stammede.
I kurve ved væggen lå tørrede blomster, og over dem hang tørrede krydderibuketter. Midt i rummet stod en trædisk, hvorpå der lå en stabel notesbøger.
Rummet havde noget magisk over sig. Alt hernede virkede som et gammelt, fornemt apotek, og samtidig fik de mange kulørte flakoner en til at tænke på et sindssygt heksekøkken.”

Men hvilken hemmelighed gemmer Villa Evie på og er nogle dufte farligere end andre?

Sikke en magisk historie om Luzie og hendes slæng, som fortryller læseren gennem både fantastiske illustrationer og en virkelig uforglemmelig historie. Den handler både om det at skulle falde til et helt nyt sted, det at man nogle gange må udfordre sig selv lidt og ikke mindst så kan det mest umage team faktisk være et ret godt ét af slagsen. Den næste er allerede på vej på dansk og jeg glæder mig til at se hvad Luzie og hendes slæng har fået rodet sig ud i.

Alt i alt en fortryllende børnebog til mellemtrinnet om Luzie, der sammen med sin lillebror og nye nabo finder ud af, at der er hemmeligheder i det store gamle hus, hvor der er en konstant underlig duft og hvor alle de voksne omkring dem måske ikke helt fortæller hele sandheden.

Leave a Reply