Ghost World af Daniel Clowes

Ghost World af Daniel Clowes, 2006. Aben Maler. Opr. amerikansk med samme titel samlet i 1997, og serien var opr. fra 1993-1997. Antal stjerner: 4/5

Hvornår bliver man egentlig voksen og finder ud af livets store mysterier?

Enid og Rebecca er hovedpersonerne i denne graphic novel, som efter udgivelse har dannet kult og dette især i form af en film med Scarlett Johansson som Rebecca. Det er en ret interessant udgivelse, som får en læser til at kigge lidt anderledes på teenage-livet i 1990’erne.

Pigerne er netop blevet færdige med High-school og ingen af dem er helt klar over hvad de egentlig vil lave resten af livet. En ting ved de dog – det er kedeligt at være som alle andre, og det er sjovere at forarge end at tilpasse sig. De forsøger dog at virke som om de er de mest cool mennesker på jorden og Enid forsøger sig eksempelvis med punk-looket, men ikke alt de foretager sig ender ud i den store succes.

Et særlig godt sted i bogen her er da Enid skal tage en prøve for at se om hun kan komme ind på et bestemt college. Til at starte med virker hun ret ligeglad, men efterhånden som tiden går, tænker hun mere og mere på hvordan hendes liv kunne være, hvis hun flyttede hjemmefra. Uheldigvis klarer hun ikke prøven, og hun er nødt til at blive hjemme alligevel. De forsøger sammen at live deres triste hverdag lidt op og dette sker blandt andet ved at gå på diners og kigge på andre mennesker (og især diskutere hvordan disse andre mennesker mon går rundt i denne verden).

Denne bog er en samling af 8 tegneserier om de to veninder og det er interessant at se hvordan de udvikler sig. Selve tegningerne er rigtig gode – simple, men de fanger alligevel denne triste hverdag og viser læseren en form for rastløshed.

Alt i alt en spændende læsning og det er bestemt ikke sidste gang, at jeg får fat i et af Daniel Clowes’ værker.

 

Leave a Reply