Jimmy og den store fersken af Roald Dahl

Jimmy og den store fersken af Roald Dahl, 1996. Sesam. Org. udgivet som James and the Giant Peach i 1961 på engelsk. Antal stjerner: 5/5

Kan små grønne sten være magiske og kan en fersken blive større end et menneske og endda et almindeligt hus?

Denne lille børnebog af Dahl handler om Jimmy Henry Trotter, som lever et ganske almindeligt (og kedeligt) liv efter han blev anbragt hos sine tanter efter hans forældres død. Han kommer hen til dem i en alder af 4 år og det er da han har nået de 7 år, at mystiske og uforklarlige ting pludselig sker. Jimmy, som bor alene på en bakketop og sjældent ser andre end hans tanter, står og hugger brænde og han gemmer sig bag en busk for at slippe for tanterne for en stund. Pludselig står en fremmed mand inde på tanternes grund og han vil vise Jimmy noget forunderligt.

“Jimmy stirrede ned i posen, og ganske rigtigt: der kom en svag raslende lyd op fra den, og han lagde mærke til, at de små grønne korn langsomt, meget langsomt, bevægede sig rundt imellem hinanden, som om de var levende. “

Og levende – det er de så sandelig. Et lille uheld fører til at han spilder dem ved et gammelt og næsten uddødt ferskentræ og så sker der ting og sager. Pludselig vokser en enkelt fersken og den bliver større og større og til sidst gør tanterne det til en attraktion. Jimmy opdager om aftenen en hemmelig indgang og pludselig møder han nye venner i form af dyr, som pludselig voksede. De begiver sig sammen ud på eventyr i den store fersken og det er ikke lidt de kommer ud for på deres lange rejse.

Denne historie om Jimmy så første gang dagens lys i 1961 og er blevet genudgivet flere gange siden da. Og dette med god grund – Dahl er fantastisk til at skrive simple børnebøger og det er en skam at han ikke er så kendt i Danmark som i hjemlandet England.

Versionen, som jeg har læst, er illustreret af Quentin Blake, og denne har illustreret flere af Dahl’s bøger. Illustrationerne passer rigtig godt til fortællingen og jeg er især vild tegningen af alle dyrene som sidder samlet i ferskenen og blot venter på ham. Alt i alt en rigtig skøn lille bog, som både egner sig til børn og voksne, som trænger til en god fortælling, der er godt illustreret.

Leave a Reply