Bogbloggerarrangement på Københavns Hovedbibliotek

Her i søndags var det endelig blevet tid til det længe ventede bogbloggerevent inde på Københavns Hovedbibliotek på Krystalgade. Bogbloggen Mellem-Linjerne og den københavnske litteraturfestival KBH Læser havde arrangeret dette arrangement i fællesskab, hvilket var grunden til at Hovedbiblioteket blev holdt åben på en søndag. Samlet var vi over 40 bogbloggere, et par forfattere, forlagsfolk og et par andre interesserede (heriblandt min tidligere underviser fra IVA, hvilket var lidt pudsigt). Der stod krimi på programmet, men der var også tid til at høre om hvordan en bog bliver skrevet, hvordan vi kan forbedre vores bogbloggeri og ikke mindst om forholdet mellem forfatter og boganmelder. På billedet herover kan i se Louise inde fra festivalen, som peger, samt 2/3 af Mellem-Linjerne. De gule afspærringsbånd var blevet plantet på både vores borde og foran scenen og det satte en form for ramme for begivenheden.

Jeg fulgtes med min gamle gymnasieveninde Pernille derind, som er nyopstartet blogger (i kan se hendes blog her) og da vi var kommet ind i varmen, mødte vi ganske hurtigt min kollega fra Emdrup, nemlig Helene fra Bastrup Bookblog. Vi var bestemt ikke de første, som kom, men der var heldigvis et bord oppe foran, som vi kunne sætte os ved. Jeg fik også lige hilst på min svigerinde Lone ovre fra Krimihjerte og vinket hej til Lotte Petri, som senere skulle holde oplæg og som jeg har truffet på Bogforum og til et andet krimiarrangement på Hovedbiblioteket. Rundt omkring i lokalet genkendte jeg flere bloggere, som jeg følger og snakker med på SoMe, men først nåede Pernille, Helene og jeg at samle lidt mad ovre ved siden af rulletrappen inden arrangementets arrangører gik på scenen. Efter en kort intro gav de ordet videre til Thomas Clemen og hans interimistiske Powerpoint.

Clemen, der snart er på trapperne med den nye bog “Jeg er Sif”, fortalte om hvordan denne bog blev skrevet og udover denne har han også skrevet “Berlin 404” og debuten “Langs Smertegrænsen”. Der er planlagt 5 bind i denne serie og grafen bag ham illustrerer hvor mange ord han skriver. I nogle perioder går det godt med at skrive, mens han i andre perioder holder lidt fri ved blandt andet at kælke med sin familie i Norge og fejre jul. Han fortalte lidt om, hvordan at han kunne mene at hans bog var pissegod, men at forlaget så kunne have en del ændringer. De fleste af disse hjalp ifølge Clemen med at gøre bogen bedre og hvordan en dedikeret redaktør kan hjælpe i processen. Da en af de andre ved spørgerunden spurgte ind til antallet af bøger i denne serie, fortalte han, at han ikke ville være som George R.R. Martin ift. “A Song of Ice and Fire”-serien, hvor “man venter længe på slutningen”, hvilket jeg tror at flere krimilæsere sætter pris på.

Efter en kort pause blev det tid til næste oplægsholder og det var Camilla Høy inde fra Politikens Forlag. Hun er pressechef derinde og hun lagde ud med at erklære, at hun elsker krimiforfattere. Hun fortalte især om den forskel der er på os bogbloggere og avisanmelderne, som anmelder på ret forskellig vis. Hun kaldte os for “superfans” og det er jeg ret enig med hende i – jeg læser både avisanmeldelser og andre bogbloggere og kan klart mærke passionen hos de fleste, når de anmelder. Hun fortalte om hvordan at hun selv var tidligere journalist på netop Politiken og at hun har arbejdet på forlaget i 3 år. Høy gav råd, som både de garvede og de nye bogbloggere kunne bruge og fortalte, at forfattere også er ret glade for bloggere. I denne uge udtaler hun sig faktisk til Bogmarkedet om netop vigtigheden af bogbloggere.

Da jeg så programmet, måtte jeg ind og google Jacob Weinreich med det samme og jeg fandt hurtigt ud af, at det er ham, som er den ene halvdel af Anna Ekberg og A.J. Kazinski. Jeg vidste egentlig godt, at Kazinski var et pseudonym, men ikke Ekberg. Den anden halvdel af pseudonymerne hedder Anders Rønnow Klarlund og de to begyndte at mødes for 10 års tid siden. Weinreich, som er uddannet manuskriptforfatter, og Klarlund, der er filminstruktør, havde en idé om et plot og brugte 3 år et par gange om ugen, hvor de snakkede om plottet på en bænk. Det lykkedes ikke at få det filmatiseret, men istedet bearbejdede de manuskriptet og det blev til romanen “Den sidste gode mand”, der handler om Niels Bentzon og denne bog blev hurtigt en succes. Ting i privatlivet resulterede i snakke om andre ting end lige krimier og efterhånden fik de arbejdet på en anden idé, som krævede et nyt univers. Og ifølge forlaget – også et nyt navn udenpå bogen. De befandt sig tilfældigvis på en kirkegård og kombinerede navne fra to gravsten, som blev til Anna Ekberg. De var meget fascinerede af kulørte epos som “Dallas” og “Dollars” og han læste op fra denne nye bog, som hedder “Kærlighed for voksne” og som bliver udgivet senere dette forår.

Efter en lidt længere pause blev det tid til at høre Julie Hastrup, som både havde fået sig en lille talerpult og et klip op på den store skærm. Da hun havde lagt mærke til, at vi ikke alle var krimibloggere, lagde hun ud med at fortælle om Rebekka Holm, der er hovedpersonen i hendes krimiserie, hvor den nyeste (og nr. 6 i rækken) udkommer ganske snart under titlen “Mirakelmanden”. Hun er uddannet journalist, men hun har altid vidst, at hun ville skrive krimier en dag. Hastrup forklarede, hvordan hun blev “opflasket med krimi”, da hendes mormor elskede den slags og særligt filmen “Vindeltrappen”, som hun så i en ret tidlig alder, husker hun. Et skalpelsæt, mormorens kæreste, som arbejdede på Bispebjerg Hospital, og dukker endte også ud i nogle ganske mærkværdige oplevelser, selvom hun i dag ifølge hende selv er den vildeste bangebuks. Hun kan “se det uhyggelige i det hyggelige” og fokuserede dernæst på den nye bog, hvor hun tog til Finland for at researche. Med læsebrillerne på læste hun op fra denne og denne oplæsning vakte virkelig min interesse. Sindssygehospital, Finland og hemmeligheder – what’s not to like?

.

Den næste på den lille scene var Lotte Petri, som jeg har mødt og hørt et par gange før. Hun havde taget et par af sine bøger med og fortalte lidt om dem og researchen bag. For hende er det vigtigt, at det skal ligge op ad virkeligheden. Hun kan godt lide at besøge de steder, som hun vil skrive om for at opleve hvordan det føles, hvordan det ser ud og ikke mindst hvordan det lugter. Petri voksede op på en underafdeling af det psykiatriske hospital Sct Hans, hvor jeg arbejdede sidste år, og fortalte om både patientflugter og hvordan hun blev passet af de søde patienter, så de kunne rekonvalescere. En anden ting, som Petri finder særlig interessant, er, “hvad er det, der gør at man slår ihjel?” og hun sørger for, at ethvert element i bogen bliver så troværdigt som muligt og dette er ved hjælp af eksperter på forskellige områder. Hendes nye bog “Djævlens Værk” udkommer i primo april og til denne opsøgte hun både en dansk eksorcist og en oceanolog, der kunne svare på hendes spørgsmål. Hun læste en smule op fra denne bog og den er bestemt ikke tiltænkt sarte sjæle.

Rikke Andrup havde to kasketter på i dagens anledning, da hun har blogget om bøger i mange år før hun startede forlaget “Drømmefangeren” sammen med Pernille Vørs. De startede forlaget sidste år og forud for dette havde hun blogget siden 2012. Først om krimier, så om lidt forskellige genrer før hun “valgte at skære helt ind til lyserødt” og henviste her til at ikke alle følgere var fulgt med, men også at flere virkelig dedikerede var kommet til. Hun anbefalede os bloggere at niche-bestemme os, da man ellers kan risikere at have virkelig mange bøger, som man mere stresser over end ellers. Andrup fortalte hvordan hun havde snakket med Vørs om det med at miste grebet på sin “bogbaby”, og en hurtig beslutning om at starte noget op blev hurtigt taget. Hun indrømmede, at det ikke kun er en “dans på roser”, men passionen for foretagendet var tydelig i oplægget. En anden ting, som Andrup fokuserede på, var tonen i anmeldelser, da det er meget vigtigt at være konstruktiv (desværre ikke altid at bloggere er det), og vi skal huske på, at forfatteren har brugt mange flere timer på bogen end vi har på at læse den, hvilket jeg synes er en fantastisk pointe.

Sidste forfatter på scenen var Anika Eibe, som blev interviewet af bloggeren Kathrine, som har bloggen Bibliotekattensbøger. Deres emne var forholdet mellem bloggere og forfattere, og det var netop relevant for de to, da Kathrine har anmeldt et par af Anikas bøger og hovedspørgsmålet blev hurtigt: “Hvordan skal en forfatter reagere når hans/hendes bog er blevet anmeldt uanset om det er ros eller ris? ” Det er noget som har været oppe og vende flere gange medens jeg har været blogger og det skabte en virkelig interessant diskussion, også med os andre der ikke var på scenen. 

Festivallederen for KBH Læser Niels Offenberg afsluttede dagen med at høre om hvordan biblioteket kan involvere bloggere og jeg krydser fingre for at der kommer flere events i København i de kommende år 🙂

Udover denne fine bogstak, som lå i et net fra Arnold Busck (jep, de gode råhvide nogle med masser af bogstaver på) fik vi også plakater fra firmaet Poesiplakater, som jeg virkelig ser frem til at få op i ramme, en rabatkode fra Mofibo og et indkøbsnet fra Modtryk med tekst om Lisbeth Salander.  Tusind tak til både Modtryk, Turbine, Politikens Forlag, Arnold Busck, Poesiplakater, Mofibo og ikke mindst arrangørerne bag eventet – jeg kommer gerne igen 🙂

7 Comments

 1. Katja

  marts 8, 2017 at 7:56 pm

  Lyder som om, I havde en virkelig hyggelig dag derinde. 🙂

  1. Ann-Kristine

   marts 8, 2017 at 7:57 pm

   Det havde vi også 🙂 Næste gang må du med hvis det vel og mærke ikke er krimi igen ?

 2. Rikke Simonsen

  marts 8, 2017 at 11:26 pm

  Virkelig gode detaljer om dagen, når man nu ikke selv var der! 🙂

  1. Ann-Kristine

   marts 15, 2017 at 1:26 pm

   Tak 🙂 Jeg har prøvet at se om jeg kunne finde et indlæg om jeres arrangement – det lød nemlig superhyggeligt 😀 Også det med Sølvsten, så hvis du spotter noget på andre blogs, må du meget gerne sige til 🙂

 3. metteeline

  marts 9, 2017 at 9:03 am

  Sikke et hyggeligt arrangement! Og sikke en lækker bogstak at komme hjem med! Jeg må se at have gang i min bogblog for sådan nogle arrangementer vil jeg også til 😛

  1. Ann-Kristine

   marts 15, 2017 at 1:28 pm

   Kom i gang! 😀 Jeg er sikker på, at du ikke vil fortryde det 🙂

 4. Krimier og vin på en sommeraften med Politikens Forlag og Saxo – Ord fra en bibliofil

  juli 1, 2017 at 7:14 am

  […] interesse for det uhyggelige. Det kan i læse mere om i indlægget om bogbloggerarrangementet lige her. Den nyeste bog fra hendes hånd er “Mirakelmanden” og det er den 6.bog om […]

Leave a Reply