#4 Bøger og film: Roald Dahl

Så blev det tid til at lave endnu et indlæg om filmatiseringer af bøger og denne gang er det med fokus på bøger af Roald Dahl. 

Jeg kan huske at have set en smule af “Matilda” som barn, da klippet med en gulerod, der pludselig skifter retning, står stærkt i min erindring men resten af filmen kan jeg ikke huske. En del år senere blev “Charlie and the Chocolate Factory” genindspillet med Johnny Depp som Willy Wonka, men at der var en bog bag filmen tænkte jeg ikke nærmere over. 

Da jeg boede i England, faldt jeg over “Playing with the grown-ups”, som hans barnebarn Sophie Dahl står bag. På bagsiden stod der lidt om hvem hun var og i løbet af årene har jeg fået købt flere og flere af hans bøger. En studieveninde anbefalede mig engang at læse”Matilda” og den er nok blandt mine favorithistorier den dag i dag. Jeg ville ønske at jeg havde læst den som barn -den humor og den læseglæde kunne have passet helt perfekt til mig dengang.

Flere af hans bøger er efterhånden blevet filmatiseret og jeg har her samlet et par af de bedste bøger og film:

“The BFG”

En af de sidst filmatiserede bøgerfra Dahls hånd er denne her. Den havde premiere i sommeren 2016 og herhjemme har vi netop fået set den i weekenden. Det er en af de smukkeste børnefilm, som jeg nogensinde har set og castingen af både Sophie og the BFG kunne ikke have passet bedre til de karakterer som jeg havde i hovedet da jeg læste bogen sidste sommer. 

Måden hvorpå Dahl leger med ord er fortryllende i både bog og film og filmen egner sig både til børn og barnlige sjæle. Dronningen spilles af Penelope Wilton, som flere af jer nok kender bedre som Isobel Crawley i “Downton Abbey” (hende som altid diskuterer med Maggie Smith i serien). 

“Matilda”

Enhver bognørd bør læse denne fantastiske historie om en pige, som elsker at lære og som bestemt ikke er bange for at kæmpe for retfærdighed. Og hun elsker bøger og går ofte på biblioteket for at låne alle de bøger, som hun kan komme i nærheden af. Og som med en del af Dahls bøger, så er man garanteret en god del humor og man er ved at flække af grin flere gange undervejs. 

Og især når man ser den pragtfulde filmatisering, hvor Danny DeVito spiller den frygtelig dumme far, en streng skoleforstanderinde spilles af Pam Ferris (som for tiden i “Call the Midwife” spiller Sister Evangelina) og barnestjernen Mara Wilson. I skrivende stund kan filmen ses på Netflix og traileren herunder er den bedste, som jeg kunne finde på YouTube.

“Esio Trot”

 Hvis du ikke har luret det endnu ud fra titlen, så handler denne bog og film om skildpadder. Den handler dog især om 2 ældre mennesker, der bor i samme lejlighedskompleks og hvis liv stille og roligt flettes mere og mere sammen. Mr Hoppy er begyndt at kigge lidt efter hans underbo mrs Silver, som i filmen spilles af henholdsvis Dustin Hoffman og Judi Dench. 

Bogen er ganske kort, men bestemt en læsning værd og Dahls opfindsomhed er bemærkelsesværdig i allerhøjeste grad. Hvorfor jeg nævner opfindsomhed, må i selv finde ud af 🙂

“James and the Giant Peach”

Jeg faldt over denne på biblioteket en dag, da jeg var barnepige i en tid som jeg hver uge var på biblioteket med. På hylden ledte jeg ikke efter nogle bestemte titler men efter flere udgaver af Carroll’s bøger om Alice, fulgte D Og Dahl. Jeg lånte et par med hjem og kort tid efter at jeg havde læst den, opdagede jeg, at der også fandtes en film. 

Filmen er fra 1996 og jeg husker den som værende ganske hyggelig og god. Jeg burde egentlig se at få set den igen og ligeledes genlæse bogen om James (på dansk Jimmy), der bor hos nogle frygtelige tanter og må udtænke planer der involverer en helt særlig fersken for at komme væk fra tanterne.

“Charlie and the Chocolate Factory”

 Her til sidst har jeg valgt at skrive lidt om de 2 temmelig forskellige filmatiseringer af historien om Charlie Bucket. I mange år troede jeg kun at der fandtes en version af den historie, nemlig den nye med Johnny Depp fra 2005. Den er instrueret af Tim Burton og det var først da jeg boede i England i 2010, at jeg hørte om versionen fra 1971. Da Gene Wilder, som dengang indtog rollen som Willy Wonka, gik bort i august sidste år, sørgede filmnørder verden over og flere delte billeder fra netop denne film på SoMe. 

Til trods for at det i princippet er samme rolle, som Depp og Wilder indtog, såer deres måde at spille Wonka på ganske forskellig. Wilder tillagde rollen en form for legesyghed, hvor man synes at han er skør og alligevel ganske klog i noglesituationer. Depp viser lidt mere af Wonkas melankolske side og han virker mindre fjollet end Wilder. Begge skuespillere er fantastiske som Wonka og jeg kan varmt anbefale dem begge.


Hvad med jer?  Har i set nogle af de film, som er baseret på bøger af Roald Dahl? 

  1. Elida

    februar 6, 2017 at 4:50 pm

    For eit fint innlegg! Eg las alle Roald Dahls barnebøker i fjor, og likte nesten alle. Det er ikkje mange eg las som barn, men Dahl har ein eigen evne til å skrive for både barn og vaksne samtidig. Matilda er favoritten, med Danny på ein god nummer 2. Filmen om Matilda såg eg mange gonger som barn, uten å ane at det var ei bok bak. Filmen om Heksene har eg sett ein gong, og det var så skummelt at det har eg aldri tort igjen 😉

    Ha ein fin ettermiddag!

Leave a Reply