Med dæmpet stemme af Célia Houdart

Med dæmpet stemme af Célia Houdart, 2016. Anmeldereksemplar fra forlaget Etcetera. Opr. udgivet som Gil i 2015. Antal stjerner: 4/5

Hvordan kan en stemme ændre sig gennem livet og hvordan er tilværelsen for en sanger, som rejser fra land til land for at optræde?

Célia Houdart og hendes bøger har indtil nu for mig været et ukendt forfatterskab og jeg var spændt, da jeg begyndte at læse denne bog om Gil, hvis stemme er noget ganske specielt. Da vi møder ham første gang, vil han ind på konservatoriet i Paris og han øver sig ihærdigt i et lysthus ved Seinen, der ejes af et ældre ægtepar, som indimellem også lytter med, når han øver sig. Han bor sammen med sin far, medens hans mor er indlagt og hans forhold til musik har altid været ganske særligt:

”Lp’en var en gave fra hans onkel, en af Jorges brødre, som boede i Uzés. Han havde foræret den til hele familien, men Gil, som dengang endnu var barn, havde taget den med ind på sit værelse og flere måneder i træk hørt de to-tre gange dagligt på sin rejsegrammofon.

Gil vidste ikke, hvorfor pladen havde gjort så stort indtryk på ham. Allerede ved de første guitarakkorder havde han – hvor gammel var han? Fem-seks år? – følt en ukendt varme brede sig i ham, en pludselig tilstrømning af blod.”

Før Gil får set sig om, bor han i Paris og hans planer ændres ganske hurtigt. Han må knokle får at lære at spille stykkerne helt perfekt, men det er klart for alle, at han bestemt ikke er uden talent. Gil, som altid har haft en lav stemme, begynder at synge og hans stemme kan noget ganske specielt. Da han først får styr på hans stemme, bliver han endda ganske berømt og rejser rundt:

”Han var med i flere opsætninger samtidig, og prøvede at synge rollen som kupmager, kok, barn og æsel med samme lethed.

Han blev ør ved tanken om, at hans stemme i løbet af få dage tilhørte alle de karakterer og på den måde skiftede univers.

Det et fornemme publikum i mørket – Gil følte nogle gange, at han næsten kunne røre dem – gjorde et lige så dybt indtryk. ”

Men hvornår ved man, hvad man egentlig vil med sit liv og kan dette ændre sig flere gange livet igennem?

Houdart har med denne roman om Gil skrevet det mest musiske værk, som jeg længe har læst. Med et sprog som Houdarts er det umuligt ikke at blive fascineret af hvordan musik og sang kan være alsidigt og det er interessant at følge Gil på hans færd gennem livet. Gil som karakter havde også en vis dybde, der blev mere og mere tydeligt efterhånden som man kom længere og længere i læsningen. Alt i alt en velskrevet musisk roman, som følger en ung mand gennem livet og viser hvordan man kan vokse som person gennem dette liv.

Leave a Reply