Bjerget bag huset af Joyce Maynard

Bjerget bag huset af Joyce Maynard, 2016. Anmeldereksemplar fra HarperCollins Nordic. Opr. udgivet som After Her i 2013. Antal stjerner: 4/5

Hvordan kan en enkelt sommer ændre alt i en teenage-piges liv og er det muligt at fange en morder, der ikke efterlader sig nogle spor udover at han tager ofrenes snørebånd?

Maynard tager sin læser med tilbage til 1970’erne, hvor søstrene Rachel og Patty bor i det nordlige Californien sammen med deres mor. Deres forældre er skilt og faren arbejder inde i San Francisco som politibetjent. Den sommer, hvor det hele begynder, er Rachel 13 år og hendes søster 11 og da der ikke er meget at lave for dem denne sommer, går de på eventyr i nærområdet. Et af deres favoritsteder er et bjerg, som er lige i nærheden af hvor de bor og de er deroppe på alle tider af dagen:

”Nogle gange skrabede vi nogle snacks sammen, så vi kunne holde picnic i det fri. Det var tit et meget beskedent måltid, der primært bestod af saltstænger, kiks og peanut butter eller måske endda kun sukker. Vi tog også gerne den bog med, jeg nu var i gang med at læse, eller de notesbøger, jeg skrev mine historier i. Patty medbragte til gengæld tit en stak tegneserier. Vi tilbragte ofte hele dagen oppe på bjerget.”

Men en dag ændres alt. En ung kvinde findes myrdet på bjerget og deres far er med til at efterforske mordene. Men morderen er desværre særdeles dygtig til én bestemt ting og det er ikke at efterlade spor. Søstrene følger ivrigt med og Rachel, som ikke er blandt klassens mest populære piger, kommer med i en klike, da hun kan give insiderinformation fra sin far. Men sommetider må hendes fantasi komme i brug, da hendes far er en travl mand og eftersom Solnedgangens satan, som han kaldes, ikke fanges med det samme, fortsætter mordene:

”Denne gang blev liget fundet af en parkbetjent, der var ved at rydde en af vandrestierne for krat. Ofret hed Sally Jensen, og hun var 29 år gammel. Hun var freelancejournalist, og var kommet hele vejen fra Sacramento for at tage billeder af bjerget. Hun havde planer om at skrive en artikel om Solnedgangens satan og sælge den til et eller andet blad. Man fandt hendes kamera ved siden af hende. Filmrullen sad stadig i, og morderen havde taget billeder af hendes lig. Igen var det lykkedes ham ikke at efterlade sig nogen fingeraftryk.”

Men hvor går grænsen mellem fantasi og virkelighed og hvilke konsekvenser kan mordene få for Rachel og hendes familie?

Maynard har her skrevet en interessant roman, som både indeholder spændingselementer i form af mordene på bjerget samt en skildring af det amerikanske samfund tilbage i 1970’erne, hvor børns hverdag er ganske anderledes end i dag. For mig fungerede denne kombination af elementer virkelig godt og Maynards beskrivelser af hvordan man levede på denne tid er virkelig velskrevne. Man ved aldrig, hvad der sker i næste kapitel og jeg blev overrasket flere gange undervejs, når historien tog en drejning.

Alt i alt en velskrevet bog om en ung piges og hendes søsters opvækst og en sommer, som igangsætter store ændringer for dem og deres familie.

Leave a Reply