Tips til at fotografere bøger

For nogle af jer er dette indlæg måske overflødigt, men for andre af jer er det måske en hjælpende hånd. Lige siden bloggens start har jeg taget mine egne blogbilleder og da jeg den anden dag scrollede tilbage til mine første indlæg (okay, jeg tog en smutvej ved at bruge scrolldown-menuen på forsiden til januar 2015), kunne jeg se, at kvaliteten af mine billeder virkelig havde forbedret sig på de 1,5 år, hvor jeg har blogget. Jeg får også flere komplimenter for mine billeder nu end jeg gjorde i starten og derfor tænkte jeg, at i andre måske kunne få brug for lidt tips til hvordan man kan tage skarpere og mere fantasifulde billeder end de klassiske skrivebordsbilleder med kaffekopper og sengetøjsbilleder. De er ofte gode og jeg vil bestemt ikke pege fingre, men i længden mangler jeg lidt flere farver og fantasi.

Udstyret:

Selv opgraderede jeg her i maj måned til et Canon 1000D, som erstattede mit gamle Canon 350D. Begge fremragende spejlreflekskameraer og da jeg stadig ejer begge to, kunne det her indlæg laves. Af ekstraudstyr har jeg en selvudløser (som jeg endnu ikke bruger – den fulgte med kameraet), en diffuser, et stativ og en 50 mm objektiv, som er guld værd. Jeg forsøger altid at indstille mit kamera, så at jeg slipper for at bruge photoshop. Jeg får måske brug for det på mørke vinterdage til at indstille lys på billeder, men endnu har jeg ikke udforsket det særlig meget. Stativet er fantastisk til de billeder, der skal være knivskarpe, men hvor vinklen er frygtelig besværlig håndholdt. Så hvis skarphed er noget, som du virkelig er glad for, så kan jeg helt klart anbefale dig at købe et stativ. Diffuseren er jeg heller ikke helt vant til endnu, men det er den hvide og den kan hjælpe på at formindske skygger og genskin fra bøgerne. 

Baggrunde:

Hvide vægge kan være virkelig fantastiske at have som baggrund, men hvis du vil have mere farve og lege mere med dit kamera, kan jeg bestemt opfordre dig at gå en tur udenfor. Helst om eftermiddagen, da lyset om formiddagen er ganske skarpt. Jeg er heldig at bo ved siden af nogle høje mure, hvor de for nogle måneder siden begyndte at lave vægmalerier. Med min 50 mm i tasken er det et fantastisk sted at stille skarpt på bogen og samtidig få en spændende baggrund. Vi har også en inddæmmet sø her ved kollegiet og der står bænke og er rækværk oppe ad murene. En anden favorit er også min bogreol, men med 2 høje og smalle vinduer er lysniveauet ikke altid lige til at regne med, men hvis du har mulighed for det, kan jeg helt klart anbefale det. Det er bare vigtigt at du får fokuseret på bogen istedet for baggrunden (tjek altid efter inden du lægger dit grej væk, da autofokus ikke altid er din ven). For mig er det vigtigt at det er den relevante bog/bogserie, der er i fokus og hvis det hele er skarpt, kan det forstyrre øjet, når man kigger på det. 

 

Kamerajusteringer:

Der er 3 indstillinger, som jeg altid justerer, når jeg tager nærbilleder. ISO, lyset og vigtigst af alt blænden. Med 50mm kan du komme helt ned på 1.8 og forskellen kan ses nedenfor:

Herunder har jeg brugt diffuser, som hjælper på at ens blitz ikke giver så meget genskin. Det er tit et problem og jeg bruger meget sjældent blitz. Man kan se at skyggen bliver lidt mindre og jeg er ikke i tvivl om, at jeg kommer til at bruge den mere til vinter.

Jeg krydser fingre for, at i kan bruge et eller andet fra indlægget 🙂

2 Comments

 1. Malene H

  oktober 6, 2016 at 11:25 am

  Åh, et fint indlæg, søde Ann-Kristine!
  Jeg har endnu ikke selv et stativ eller en diffuser (vidste ikke hvad det var, før nu…), men det er absolut noget jeg vil undersøge!
  TAK for tippene!

  1. Ann-Kristine

   oktober 9, 2016 at 1:16 pm

   Jeg tænkte, at det måske kunne hjælpe en eller anden. Der er mange, som har klikket sig ind på indlægget, men ikke rigtig kommenteret. Lidt pudsigt egentlig. 😀 Jeg anede heller ikke hvad en diffuser var, før jeg fik denne. Der skal slet ikke så meget udstyr til, som man umiddelbart tror 🙂

   Tusind tak – du plejer nu altså også at tage virkelig gode billeder 🙂

Leave a Reply