De forbandede af Joyce Carol Oates

De forbandede af Joyce Carol Oates, 2014. Anmeldereksemplar fra Gads Forlag. Opr. udgivet på engelsk som The Accursed, 2013. Antal stjerner: 5/5

Kan en hel by være ramt af en forbandelse og hvem var Woodrow Wilson, før han blev præsident i USA?

Joyce Carol Oates har med “De Forbandede” skrevet en sand pageturner på 712 sider om hvad der skete i Princeton, New Jersey, USA for mere end 100 år siden. Hun bringer os først tilbage til 1984, hvor historikeren W.M. van Dyck II introducerer os til år 1905, som er et vigtigt år i Princetons historie. I dette år er Woodrow Wilson rektor for det prestigefyldte Princeton Universitet, forfatteren Upton Sinclair er netop flyttet dertil og vi møder kendte forfattere såsom Jack London og Mark Twain som bipersoner i dette værk.

Tilbage i 1905 viser forbandelsen sig for første gang. Winslow Slade, som er tidligere guvernør i New Jersey, har en stor familie og hans barnebarn Annabel skal giftes. Forud for hendes bryllup har hun dog mødt manden Axson Mayte, og som var hun forhekset forlader hun sin mand kort efter de har sagt ja i kirken og tager afsted med denne Mayte. Familien er chokerede, da ingen vidste at hun havde nogen form for forhold til nogen anden end hendes forlovede. Denne hændelse sætter især noget gang i hendes bror Josiah, som sætter sig for at finde sin søster. Men ingen kan finde hende, men en dag vender hun tilbage til sin familie og er gravid. Hun føder hjemme i familiens skød, men kort efter dør hun selv og især Winslow er påvirket af hendes død.

Igennem kort tid sker der mange hændelser som synes at være umulige at forklare, men dette sætter historikerens egen far sig for at løse. Hans navn er Pearce van Dyck og han forsøger at samle alle de ledetråde han kan. Men det lykkedes ikke for ham at opklare mysteriet – i stedet bliver han mere og mere sindssyg af at forsøge og en sen nattetime er han sikker på, at han kan se Sherlock Holmes for sig. Denne bekendtgør dog hurtigt, at han har været inspiration til Conan Doyles berømte, men fiktive person, og siger endda at løsningen på van Dyck’s problem er elementær. Og opfordrer denne til at dræbe hans eget barn, da dette åbenlyst er forbandet. Josiah, Annabels bror, er dog på besøg og får afværget en katastrofe. Men der er mere på vej og forbandelsen slipper først sit indtog i Princeton sent i historien.

Oates er en fantastisk forfatter og dette er det første værk, som jeg læser af hende. Hendes sprog er dejlig flydende og hun er virkelig god til at beskrive områder og mennesker og som læser føler man sig næsten som en del af både Slade – og Wilson-familien flere gange.

Til trods for romanens længde har den ikke virket for lang og kedelig, men det er et værk, som man bør tage sig tid til at læse. Der er mange personer at holde styr på, men når dette først er lykkedes, er det virkelig en nærmest fortryllende oplevelse at læse denne roman.

 

5 Comments

 1. Rikke Møller

  januar 11, 2015 at 4:59 pm

  Åh, jeg vil så gerne læse noget mere Joyce. Og den her lyder helt enestående. Og så dejligt lang, stor og fin.

  1. Ann-Kristine

   januar 11, 2015 at 11:37 pm

   Den var virkelig skøn og brugte næsten en måned på at læse den da det ville være synd at “jappe” igennem den. Den danske oversættelse er ganske fin, men næste gang bliver helt klart på originalsproget 🙂

 2. Astrid

  januar 12, 2015 at 8:04 pm

  Jeg sukker efter denne bog! Åh hvor jeg tror den er fantastisk udsøgt læsning:D

 3. #1 Genretag: Gotiske romaner – Ord fra en bibliofil

  oktober 13, 2016 at 7:00 am

  […] som jeg læste samme år, som Oates besøgte Louisiana Literature og som jeg har anmeldt den lige her. Den er fra 2014 og er en del af en gotisk serie af bøger, som også består af […]

Leave a Reply