#4 Lidt om: At læse biografier og biografiske romaner

Jeg husker skolebibliotekets store udvalg af litteratur. Skolen var måske ikke så stor som andre, men de mange timer, som jeg tilbragte på Balsmoseskolens skolebibliotek i Smørum, vil jeg altid huske og pudsigt nok er der bøger, hvis placering på disse hylder jeg husker bedre end noget andet. Den gamle serie om kongedatteren Leonora Christina, som Enevoldsen stod bag, hører blandt dem, som jeg husker allermest klart. Hendes ulykkelige historie tryllebandt mig og hvis det ikke var hendes historie, der etablerede min interesse for historiske karakterer, så blev den grundlagt få år senere, da jeg fik min allerførste bog af Helleberg, nemlig “Rigets frue”. Første gang at jeg forsøgte at læse den, nåede jeg ikke til slutningen, men sidenhen lykkedes det og sidenhen har jeg anskaffet mig flere romaner af Helleberg. Især dem om stærke kvinder i Danmarkshistorien egentlig.

Man kan altid spørge sig selv, hvorfor det er interessant at læse om andres liv, når der er så mange andre bøger, i hvilke man reflekterer endnu mere over sin egen eksistens, som man måske kunne få mere ud af at læse. For mig er det især interessant at læse om de forfattere, hvis livshistorie er et mysterie for mig til trods for deres kendte værker. Eller tv-programmer som i tilfældet med John Cleese. Billederne af bøgerne her i indlægget af alle af bøger, som jeg har læst som voksen. Interessen for Lindgrens liv opstod rent faktisk ikke med udgivelsen af biografien af Andersen, men helt tilbage til da jeg som 12-årig stod i forlystelsesparken Astrid Lindgrens Värld og valgte at bruge mine lommepenge på 2 korte bøger fulde af billeder om Lindgren i stedet for legetøj og slik som mine veninder. Siden Andersens udgivelse har jeg utallige gange tænkt på Strömstedts gamle biografi og en dag vil jeg få læst hele hendes forfatterskab.

Det er egentligt lidt pudsigt at tænke på, hvor mange dokumentarer jeg efterhånden har set om forfattere på YouTube i forhold til hvor mange biografier der har befundet sig i mine hænder de sidste par år. Overvejende mange dokumentarer egentlig(desværre). Jeg fik idéen til dette indlæg efter at jeg havdee vendt den sidste side i den danske oversættelse af “Hotel Intetsteds”, hvor jeg under research om forfatteren opdagede de mange lighedstræk med hendes egen historie. Dog uden at den var kategoriseret på Bibliotek.dk som biografisk roman. Min læsning af bogen blev ikke påvirket, men den ekstra oplysning gjorde, at jeg nok anskuer den lidt anderledes end hvis det havde været ren fiktion. Børnebøger af Lindgren og Jansson er for mig blevet mere forståelige ved at have læse biografier om forfatterinderne bag og jeg er ikke i tvivl om at jeg fremover vil læse flere biografier og dette både af forfattere, hvis værker jeg kender, men også dem, hvis værker jeg stadig har til gode.

Hvad med jer? Læser i biografier og biografiske romaner? 🙂

  1. Eeyorenyk

    februar 19, 2016 at 6:01 pm

    Meget sjældent. Og det er ikke fordi jeg synes de er dårlige nødvendigvis, for jeg har skimmet og smålæst adskillige via mit arbejde. Men sådan rigtig gennemlæst, er det meget få jeg tilføje min læseliste. Som regel fordi jeg synes den slags er mest interessant, hvis man går op i vedkommende eller den historie der afdækkes. Og indrømmet, det kan jeg ikke sige “ja” til om særlig mange biografier. 😛

Leave a Reply