Krimiarrangement på Københavns Hovedbibliotek

Som de fleste af jer nok ved, så er krimier ikke den genre, som jeg begår mig mest i. Men når Lotte Petri inviterer til gratis arrangement med hende, Melander, Bille&Bille, Harvig, Øbro&Tornbjerg og ikke mindst Stein, så siger man bestemt ikke nej til at møde op sådan en torsdag eftermiddag efter arbejde. Desværre havde jeg glemt mit Canon derhjemme, så måtte tage et par billeder med mobilen denne gang. Det handlede om krimier i København og før forfatterne for alvor kom på scenen, kom 2 af arrangørerne fra Horsens Krimimesse for at fortælle om årets program, som desuden lå på vores stole. Selvom jeg ikke når derover i år, så tog jeg et med hjem, da min svigerinde i år skal være i samtale med Lotte Petri om søndagen og der er endda et billede af hende i programmet. Så det skal helt bestemt gemmes (og hvis i skal derover, så kan jeg helt klart anbefale at høre dem om søndagen, hvor det skal handler om historiens ondskab i krimien).

Formanden for Det Danske Kriminalakademi Martin Jensen var også på scenen, hvor han fortalte om det første mord i København i en krimi, som er over 100 år siden faktisk. Krimigenren har godt nok ændret sig en del siden da og min veninde, som jeg havde med derinde, og jeg lærte hurtigt, at man ikke kan vide sig sikker nogen som helst steder i København.

Petri samlede krimiforfatterne på scenen og fortalte om det her kort, der er blevet lavet med 14 krimimord. Det er med i programmet for Horsens Krimimesse i øvrigt. Jesper Stein lagde ud med hans mord i Ørstedsparken, som man kan læse om i “Bye Bye Blackbird”. Da han trådte ind i rummet før arrangementet gik i gang, gik der et øjeblik, før det gik op for mig, at det var Stein, som jo netop har vundet De Gyldne Laurbær. Min veninde er ikke ligeså bognørdet som jeg, og jeg måtte sidde og pege på ham og hviske, at det var ham, som netop havde vundet den store pris. Jeg må desværre erkende at jeg endnu ikke har læst noget af ham (og heller ikke de andre for den sags skyld), men måden, som han skrev på, var virkelig fascinerende (men det kunne måske også bare have været hans oplæsning). Ihvertfald skal jeg se at få fat i hans bøger, for hvis de bare er halvt så spændende, som det han læste op, så er de fantastisk spændende!

Øbro og Tornbjerg læste op fra deres 2.bog i serien om Katrine Wraa, hvor en kvinde findes i en afbrændt bil under Bispeengbuen. De to forfattere arbejder desuden meget med profilering af gerningsmand og det stykke, de læste op fra deres bog, er netop da Katrine finder bilen under broen. Jeg bed særligt mærke i en af de ting, som de nævnte i samtalen efter oplæsningerne, hvor de nævnte at selve drabet i bøgerne selvfølgelig er vigtigt, men det var de menneskelige relationer bag mordet og planlægningen af dette også. Da Petri nævnte en retsmediciner, som hun somme tider kontakter, fortalte forfatterduoen, at de havde kontakt til den samme og hvis noget i hans forklaring var utydeligt, så tog han blot billeder op og så ville det hele være helt klart. (Det havde de andre med samme kontakt ikke oplevet endnu).

Steen Harvig, som blandt andet står bag “Copyman” fra 2014, læste op fra bogen “I mørket”, hvor et mord finder sted på Helgolandsgade, hvor en prostitueret er død på en massageklinik. I samtalen efter oplæsningerne bed jeg mærke i, hvordan det for ham er vigtigt at undersøge steder, hvor mordet skal finde sted og opfange atmosfæren her. Og i sin bog om Copyman formåede han at gøre noget, som ingen nogensinde havde gjort i bøger før ham – nemlig at løse Kennedy-mordet.

Jakob Melander fortalte om hvordan han stod for at gøre Tivoli usikker i hans nye roman, som er lige på trapperne, nemlig “Det bedste til mig og mine venner”, der desuden refererer til det gamle Gasolin-nummer i sin titel. Han bringer læseren tilbage til 1976, hvor en koncert med Gasolin finder sted og måden, hvorpå han beskrev Tivoli (som er et af mine yndlingsteder i København) var virkelig velskreven. Tivoli bliver sammen med Christiania fremstillet lidt som et eventyrland for børn og voksne i Danmark og det er ikke ligefrem et sted man forventer, at der sker et mord. Og så endda i Ballongyngen. Den bog må simpelthen læses! Under samtalen efter oplæsning blev forfatterne spurgt om, hvad der havde igangsat deres skriverier og her nævnte Melander, hvordan han som 5-7årig havde lavet en tegning af Dracula med kød i munden og sagde, at det var ret naturligt, at det var indenfor denne genre at han ville skrive bøger.

Fra forfatterparret Bille og Bille var det kun Steen, som var til stede og han læste op fra “I ond tro”, hvor et mord finder sted på Assistens Kirkegården. Enhver, der har bevæget sig forbi de store mure ud mod Nørrebrogade på en mørk aften, vil bestemt ikke blive overrasket over dette gerningssted. Deres hovedkarakter Thea Vind modtager forskellige citater af Kierkegaard og ledes først hen til haven bag Det Kongelige Bibliotek, hvor der står en statue af Kierkegaard, som dog er begravet på Assistensen. Ligesom de andre forfattere var Steen også utrolig god til at læse op og ligesom med de andre forfattere, så bed jeg også mærke i et par af hans bemærkninger under samtalen efter oplæsningerne. For denne duo er det sjovt at researche og udforske forskellige områder. For dem er det vigtigt at læserne bliver engagerede i karaktererne og de håber på, at viden på de forskellige områder kan inspirere deres læsere.

Den sidste, som læste op, var Petri, der har myrdet en på Riget på en ganske speciel måde i bogen “Sort død”. Det var den eneste bog, som jeg havde på hylden, af hende og hun var sød til at skrive i den bagefter. Hun tippede om at MR-scannere kunne være farlige for nogle mennesker og hendes beskrivelse af i hendes bog , om hvad der kunne ske, var uhyggelig nøjagtig. Hun fungerede desuden lidt som vært og en af de ting, som jeg huskede bedst bagefter, var, da hun nævnte, at en krimi egentlig ville være en roman, hvis der ikke var mord i den og hun argumenterede for at det var vigtigt med en vis dynamik i plottet.

Alt i alt en virkelig interessant aften i godt selskab og det er bestemt ikke sidste gang, at jeg er at finde til sådan et arrangement. Ovenstående er kun en brøkdel af de små 11 sider, som jeg fik nedfældet i min notesbog og jeg tror næsten, at jeg må dedikere en hel notesbog til formålet, når jeg tager ind til KBH Læser senere på måneden.

Ses vi til KBH Læser? 🙂

 

Leave a Reply