Nissen af Frid Ingulstad og Svein Solem

Nissen: Den nordiske nisses forunderlige liv og historie af Frid Ingulstad og Svein Solem, 1992. Genfortalt af Vagn Simonsen. Sesam. Antal stjerner:4/5

Hvordan bor de nordiske nisser egentlig og er der forskel på dem?

Ingulstad og Solem har her skrevet om alt om nisser. Og jeg mener virkelig alt. Lige fra hvilke traditioner de har, hvordan de ser ud og til deres historie. Livet som nisse er mere kompliceret end man ville tro og de har ganske travlt. Men nissernes børn minder ganske vist om helt almindelige børn på nogle punkter:

”Nisseunger minder om menneskebørn, en har større hoveder. De udpønser nemlig mange skælmsstreger og må have plads til alle påfundene. Før de er fire måneder, forstår de dyresprogene, og de lærer at tale dem, endnu inden de kan tale norsk. De kan tilkalde en krage, høg eller ugle og overtale dem til at gå med på en af deres narrestreger. Det kan dreje sig om at trække huen af gammelnissen, snuppe en halefjer fra hanen eller blande jord i brøddejen. Nisserne lader dem gøre det, for de mener, det gavner udviklingen af ungernes fantasi.”

Nisserne kan blive meget gamle og i Norge er de at finde på næsten alle gårde. Men skænderier med gårdmænd kan jage dem væk og nisser kan finde på at gøre ting, så efterkommere også lider af det samme som deres forgænger, der kom på tværs. Nisserne er ikke de eneste væsener, som menneskene ikke altid ser. Nissernes børn er gode venner med småtroldenes unger, men andre væsener kan være farlige at være i nærheden er. Her nævnes både nøkken, fossegrimen og hundrerne, som menneskene skal tage sig i agt for. Travlest har de dog som forventet til jul og medens alle har en vigtig rolle, så er overjulenissen essentiel hvert år:

”Under julekampagnen er overjulenissen mere travl end noget menneske, hvilket Nisse Gløgg engang har bevist med en matematisk ligning. Han administrerer hele julegaveproduktionen, og det er endnu vanskeligere end at være statsminister.”

Bogen her er en form for leksikon over alt hvad der er at vide om nisser. Ingulstad og Solem skriver virkelig godt og illustrationerne i bogen er fantastiske. Jeg stødte på den ved et tilfælde på mit lokale bibliotek og det er en bog, som ethvert hjem med børn burde eje. Selv som voksen var det en fornøjelse at læse om nissernes færden og det er en bog, som jeg gerne læser næste jul igen. Ved at de skriver så detaljeret, virker det troværdigt og der er ikke den ting, som de ikke har tænkt over.

Alt i alt en skøn bog om nissernes verden, som helt klart kan anbefales til børnefamilier (og barnlige voksne, som elsker en god historie).

Leave a Reply