Freakshow: Den haleløse havfrue af Nicole Boyle Rødtnes og Ellen Holmboe

Freakshow: De oversavede damer af Nicole Boyle Rødtnes, 2015. Forlaget Alvilda. Anmeldereksemplar fra forfatterne. Antal stjerner: 4/5

Kan en spion blive forvandlet til medlem over tid og hvis man var en dreng som Norm og kunne vælge mellem alle former for operationer, hvad ville man så vælge?

Så er vi tilbage hos normale Norm og hans freakede familie. Eller, vent lige lidt. Norm er ligesom sin søster taget hen til konkurrenten Freak Factor, hvor han skal finde ud af, hvad der egentlig foregår. Det er dog kun hans far, som ved, hvad han egentlig skal derovre og hvor hans søster er ude på at blive opereret, så skal Norm blot forsøge at få hende tilbage. Men det er nemmere sagt end gjort. En af de opererede er kattepigen Katjas fætter, som hedder Daniel. Han fik et skjold opereret på og har et stort talent for at male:

”Det første maleri, der fangede Norms blik, var et portræt af Katja. Hendes øjne strålede, og de gyldne ører strittede lige op gennem det lyse hår. En halespids kunne skimtes bag den ene skulder. Katja havde aldrig set gladere ud end på det billede.

”Jeg malede det, kort efter hun fik sine ører,” sagde Daniel, da han så, at Norm kiggede på maleriet.

”Det er virkelig godt,” sagde Norm. ”Og hun ser bare så glad ud.”

”Det var hun også. Det er noget helt særligt, der sker, når folk får deres operationer. Den første måned efter stråler de helt vildt og så…” Han brød af.”

For de fleste er en operation ikke nok og de arbejder for Freak Factor indtil det hele er betalt, da det er dyre operationer. Den operation, som Ariel vil igennem, er sjælden og hun er nødt til at arbejde længe for at hun kan få råd. Det er hårdere end hun umiddelbart troede, men så er det godt at brormand Norm er ferm til at få nye idéer til at tjene masser af penge. En fremvisning af showets freaks bliver arrangeret ifm. nogle reklameaftaler, men Norm lægger mærke til noget ganske specielt (eller rettere sagt, nogen som er helt speciel):

”Noget fangede Norms opmærksomhed og fik ham til at fryse i det varme spotlys. En enkelt af de inviterede skilte sig ud. En ældgammel, sortklædt mand, der på ingen måde havde været i nærheden af en plastikkirurg. Manden rynkede sin skaldede pande og stirrede på de udstillede freaks med et blik, som om han overvejede, om han skulle æde dem til morgenmad eller aftensmad.”

Den sortklædte mand er bestemt ikke som de andre og Ariel er allerede stødt på ham én gang under sit ophold hos Freak Factor. Han er nemlig præparatsamler, som der står på det visitkort som han giver til Ariel. Men har han helt rent mel i posen og hvorfor omgås han Freak Factor sådan som han gør?

Endnu en gang har det været en fornøjelse at begive sig på eventyr i en verden med naturlige og unaturlige freaks, hvor den ene slags vil være den anden og omvendt. Der er endnu en bog i denne serie og det bliver spændende at se hvad der både kommer til at ske med Norm og Ariel men også med deres forældre, hvis freakshow bestemt ikke er hvad det har været, nu hvor deres børn er hos konkurrenten. Eller er de?

Alt i alt en skøn børnebog om hvordan man finder sig selv iblandt et til tider forstyrret samfund og hvor svært det kan være at få sine drømme indenfor rækkevidde.

Leave a Reply